Gordon Ramsay

Min serie kring de bäst betalda tv-profilerna under 2016 fortsätter. Så här långt har jag skrivit om Dr Phil, radioprofilerna Howard Stearn och Rush Limbaugh, tv-värdinnan Ellen DeGeneres och American Idol presentatören Ryan Seacrest. Näst ut står en av mina klara favoriter i tv-rutan, den färgstarke och frispråkige kocken Gordon Ramsay, mannan som inte drar sig för att säga som det är, utan några som helst tankar på att vara ”politiskt korrekt” eller oroa sig för att såra någons känslor. Han kör med raka puckar och säger som det är, varken mer eller mindre. Det som kanske kan gå över bord ibland är hans brist på att hålla igen när han är upprörd och då kastar ur sig svordomar till både höger och vänster.

Världskänd kock

Gordon James Ramsay föddes 1966 i Skottland och växte upp i Stratford-upon-Avon. Redan i unga år var han intresserad av matlagning vilket ledde till den karriär han har idag, som en av världens bästa kockar med hela 16 Michelin stjärnor sammanlagt. Hans främsta restaurang, Restaurant Gordon Ramsay i Chelsea, London är ett av hans flaggskepp och som haft tre michelin stjärnor sedan 2001. Ramsay började framträda i tv-rutan, först och främst i England under 1990-talet i tv-program som Ramsay Kitchen Nightmare, the F word och orginalversionen av Hell´s Kitchen, som från första början spelades in i England.

Allt eftersom framgångarna växte och hans popularitet ökade, så ökade också förfrågningarna från större tv-kanaler. Under 2005 slöt Ramsay ett avtal med den amerikanska tv-kanalen FOX om att producera en amerikansk version av hans populära program Hell´s Kitchen. Detta blev snabbt en succé och programmet sänds i tv-rutan än idag. Redan innan den 16:e säsongen drog igång, den 23 september 2016, lät nätverket meddela att man hade förnyat serien för ytterligare två säsonger, säsong 17 och 18.

Hells Kitchen är ett matlagningsprogram där de tävlande inledningsvis tävlar mot varandra i lag och där en olycklig deltagare slås ut varje vecka. När startfältet tunnats ut ändrar tävlingen karaktär och övergår från lagtävlingar till individuella event till dess att dom två sista kockarna återstår, som då gör upp om förstaplatsen, prispengarna och platsen som huvudkock i en restaurang.

Efter de enorma framgångar som FOX hade med Hell´s kitchen valde tv-kanalen att lansera andra matlagningsprogram med Ramsay i spetsen. Två år efter att Hell´s Ktichen drog igång, valde man att återskapa ett annat av Ramsays program han tidigare haft i England, Ramsays Kitchen Nightmares, där han reste runt i landet och besökte restauranger som hade det tufft. Han hjälpte dem att komma på fötterna, ordna med nya menyer och maträtter.

Succén fortsatte och bara nått år sedan introducerade FOX ett tredje program med Ramsay, Masterchef, en serie som pågår än idag. Serien har också fått en spin-off som går under namnet Masterchef Junior, även där med Ramsay som programledare.

Alla dessa framträdanden gör Ramsay till en förmögen man. Under 2015/2016 har kocken kunnat plocka ut hela $54 miljoner på dessa framträdanden, vilket gör honom till den sjätte bäst betalde tv-profilen under året.