Howard Stern

Vi befinner oss nu i november och även om det fortfarande återstår två månader innan året är över så har det välkända företaget Forbes sammanfattat en lista över kända profiler som tjänat mest så här långt under året. Personerna som finns med på denna topp 100 lista kommer från alla möjliga olika områden så som idrottsutövare, skådespelare, artister, radio- och TV-presentatörer samt realitystjärnor. Utifrån denna Forbes topp 100 lista tänkte jag i denna serie blogginlägg ta en närmare titt på kategorierna radio- och tv-profiler, då främst värdar för tv-program, inte skådespelare.

Då Forbes är ett företag baserat i USA är det inte allt för otippat att vi hittar en mängd amerikanska profiler med i listan, men det är ju klart, vi i Sverige kanske inte skulle känna igen ansikten eller namn på individer från Asien, även om de tjänat bättre än några individer i USA. Därför valde jag att plocka ut namn från denna topp 100 lista, namn på profiler som förekommit i radio och tv och som tjänat ordentligt på sina framträdanden. Jag har redan tagit en titt på mannen som slog igenom tack vare den största tv-profilen av alla, Oprah Winfrey och jag syftar här så klart på Dr Phil. I detta inlägg kommer jag titta närmare på den tveklöst mest färgstarka radioprofilen genom tiderna, Howard Stern och hans framgångsrika år.

Radioprofilen Howard Stern

Howard Stern, född den 12 januari, 1954, är tveklöst den mest kända radioprofilen i USA, men också runt om i världen. Hans radiokarriär startade redan i unga år när han fick jobb på en lokal radiostation samtidigt som han höll på att utbilda sig på Boston University. Hans stora genombrott kom när han 1985 påbörjade ett jobb hos radiostationen WXRK i New York, ett samarbete som skulle pågå i 20 år. Hans radioshow sändes över 60 olika marknader runt om i USA och lockade till sig över 20 miljoner lyssnare när han var som allra störst. Det som gjorde honom så populär var hans tillvägagångssätt under programmens gång, hans frispråkighet och hans oanständiga uppträdande över radiovågorna. Han är till dags datum den radioprofil som fått betala mest böter för sitt beteende, med över $2,5 miljoner sammanlagt.

Donald Trump, Melania Trump, Beth Ostrosky and Howard Stern (Photo by James Devaney/WireImage)

Donald Trump, Melania Trump, Beth Ostrosky and Howard Stern (Photo by James Devaney/WireImage)

Stern har också utnämnt sig själv som kung av all media ”King of all Media”, ett uttryck som han myntade under 1992. Förutom radio har Stern också medverkat i en rad olika tv-program där hans senaste och klart största framträdande kom som domare i talangtävlingen Americas Got Talent, ett engagemang som inleddes 2012 fram tills dagen då programmet sändes för sista gången. Samma år röstades Stern in i National Radio Hall of Fame, en organisation som han öppet kritiserat under sina år som radiovärd.

Något som inte många utanför USA kanske vet är att Stern under en show som hölls 1994 lät meddela att han tänkte ställa upp i valet som guvernör i New York, som en representant för det politiska partiet Libertarian Party och då utmana Mario Cuomo som försökte bli omvald. Stern planerade att återinföra dödsstraffet, ta bort vägtullar och begränsa vägarbete till nattetid. Som tur är, kanske vi ska saga, blev han aldrig vald.