Howie Mandel

Howie Mandel är en kanadensisk entertainer med många strängar på sin lyra. Han är kanske främst känd som komiker och kan ofta ses som gäst på någon av de amerikanska pratshowerna. Men faktum är att han även själv verkat som tv-programledare samt har en ganska omfattande resumé som skådespelare. I Sverige är han kanske främst känd för sina komiska framträdanden på just andras pratshower, men även som programledare/medverkande i ett par program som hittat hit. Av dessa kanske främst Deal or no deal samt America´s got talent kan nämnas. Mandel kom 2009 ut med en självbiografi vid namn Here´s the deal: don’t touch me där han öppet diskuterar sina tvångstankar och sin adhd. Boken blev mycket framgångsrik och hyllad och finns självklart att köpa på en välsorterad bokhandel.

Komedi

Howie Mandel föddes i Toronto 1955 och började på det sena 70-talet göra ståuppkomik där. Efter en tid så började han få gigs och framgång även i Los Angeles. Ståuppkomiken ledde till att han fick öppna för legendariske David Letterman samt fick göra tv-specialer och komediprogram som Make me laugh där komiker tävlade i just komik.

Skådespelare och programledare

Som för många andra så övergick hans liveframträdanden snart i en skådespelarkarriär inom film och tv. Det första projektet blev en kanadensisk komedi vid namn Gas tillsammans med bland annat Donald Sutherland. Filmen blev ingen kommersiell framgång men Mandel landade snabbt på fötterna med en roll i den amerikanska sjukhusserien St. Elsewhere. Serien gav honom ett stort genombrott i USA och den ses som en av de bättre serierna någonsin enligt anrika TV Guide. Framgångsrika blev även filmerna om Gremlins där han gjorde rösten till karaktären Gizmo. Som huvudrollsinnehavare i filmer var Mandel mindre framgångsrik och bland annat hans filmer A fine mess och Little Monsters floppade stort.

Howie Mandel

Mandel fortsatte under hela tiden att verka som komiker och på 90-talet fick han sitt eget komediprogram Howie. Han gjorde även under 90-talet en egen talkshow. Ingen av dessa blev någon framgång men karriären tickade på med gästframträdanden på en mängd olika program.På mitten av 2000-talet så kom återigen en stor framgång för Howie. Han blev då programledare för det mycket populära tävlingsprogrammet Deal or no deal. I Sverige gjordes en variant av detta på TV4 med Martin Timell som programledare. Mandel ledde både den amerikanska och den kanadensiska varianten av programmet. Programmet gick fram till 2009 och återkom sedan för specialepisoder under 2018. Under 2010 när Deal of no deal inte spelades in länge blev det klart att Mandel skulle ersätta Baywatchkändisen David Hasselhoff som domare i den amerikanska talangtävlingen America’s got talent. Programmet är ett av de mest populära i USA och pågår fortfarande med bland annat Mandel som domare.

Privatliv

Howie Mandel har tre barn tillsammans med sin fru Terry, som han varit gift med sedan 1980. En av de saker som han varit mycket öppen med är att han lider av tvångstankar, eller såkallat ocd, där han är mycket rädd för bakterier och dylikt. Ett kännetecken på detta är att han vägrar ta i hand utan istället vill göra en såkallad ”fistbump” som hälsning.