Jimmy Fallon

Idag känner de flesta till Jimmy Fallon (född 1974 i New york) mest på grund av hans talkshow ’the tonight show’ som han har varit programledare för sedan 2014. Innan dess hade Jay Leno varit programledare för talkshowen ända sedan 1992. Leno var då en mycket omtyckt programledare men skulle någon kunna ta över rollen och verkligen leverera en bra talkshow så var det just Jimmy Fallon. Han hade förstås varit i kontakt med talkshowvärlden innan dess med sin talkshow ’late night with Jimmy fallon’ som han var programledare för mellan 2009 – 2014. Han hade då tagit över rollen från David Letterman vilket såklart inte var en helt enkel uppgift men han skulle komma att bli en riktigt populär programledare som det nästintill va omöjligt att ogilla.

En omtyckt programledare

Många ville se Fallon i programledarstolen långt innan 2009. Lorne Michaels som var producent för ’Saturday night live’ där Fallon hade varit en av skådespelarna under några år hade nämligen rekommenderat Fallon som programledare för ’Late night’. Han ansåg att Fallon skulle vara en perfekt programledare men det skulle förstås dröja några år förrän det blev verklighet.

blev förälskad i komedi

Fallon förälskade sig i komedin redan i tidig åldern och blev ett stort fan av sketch programmet ‘Saturday night live’. I high school deltog han mer än gärna i de olika teaterföreställningarna som ägde rum i skolan men det var speciellt komedin som han tyckte om och ansågs därför ofta som klassens clown men samtidigt var han inte alls en stökig elev utan upplevdes för det mesta som en ordentlig och riktigt snäll person. När det var dags för college så sökte han trotts sitt stora intresse inte till en estetisk utbildning utan började istället att studera datavetenskap för att sedan byta sitt huvudämne till kommunikation vilket var någon som hade passat honom bättre.

Trotts att skolan kändes roligare så fanns drömmen om komedin fortfarande där och när ha hade fyllt 21 så tog han beslutet att lämna skolbänken för att verkligen försöka satsa på sin dröm. Drömmen var att satsa på komedin som stå-up komiker så ha hoppade av skolan och flyttade till Los Angeles. Han började med stand-up samt höll även på en hel del med improvisationsteater men tjänade inte mycket pengar på det. Han ville förstås ta sig vidare i karriären vilken han gjorde genom att gå med i en grupp som höll på med improvisationsteater samtidigt som han agerade som statist och mindre roller i flera filmer.

Hans stora dröm var att få vara med i ‘Saturday night live’ och han skulle såklart göra allt för att få sin dröm uppfylld. Han gjorde sin första audition 1997 vilket inte gick riktigt lika bra som han hade önskat men när han gjorde sin andra audition så gick det betydligt bättre. ‘Saturday night live’ varade förstås inte för evigt för redan 2004 bestämde sig Fallon att satsa på en filmkarriär men det visade sig vara svårare än förväntat och han flyttar tillbaka till New york igen. Karriären är förstås inte över för det är efter hans misslyckade filmkarriär som han blir den omtyckta programledaren han är idag.