Judge Judy

Näst ut på listan över bäst betalda tv-stjärnor under 2016 hittar vi en kvinna vid namn Judith Susan Sheindlin. Detta är kanske inte ett namn ni känner igen direkt när ni läser det men om jag istället skriver “judge Judy”, då kanske det ringer en klocka. Judy är en före detta advokat och domare som nu har sitt eget tv-program, en reality-show som utspelar sig i Judys egna domstol och som går under namnet Judge Judy. Serien sändes för första gången under 1996 och pågick fram till 2013 då Judy valde att lämna CBS, tv-bolaget som stod bakom tv-serien. Efter ett uppehåll på två år, möttes så parterna igen och skrev ett nytt kontrakt som skulle se Judge Judy i tv-rutan fram till år 2020 samtidigt som stjärnan i serien kan inkassera $45 miljoner per år.

Serien handlar om individer som söker ersättning från andra individer i så kallade civil domstol, alltså inte brottsdomstol och där Judy då agerar domare och avgör hur målet ska lösas efter att ha hört båda parterna. Hon är inte skygg med att säga vad hon tycker och tänker eller att säga ifrån om det så behövs och det är just detta som har gjort tv-programmet så populärt.

Jag har själv tagit mig en titt på denna tv-serie vid ett par olika tillfällen genom åren men kan inte säga att det var något som föll mig i tycke. Och även om det gick ett par år mellan gångerna så kunde det lika gärna ha varit bara ett par dagar mellan dem då så gott som inget hade förändrats, inte ”domstolen” inte domaren eller hur allt var upplagt.

När showen Judge Judy hade premiär den 16 december 1996 så lyckades man återuppliva intresset för denna typ av domstolsprogram. Innan denna så hade man sett två andra program försöka med ett liknande koncept, The People’s Court tillsammans med Jones & Jury, där den sistnämnda serien sändes under 1994–95. Intresset bland tittarna fanns där från början men började dala rätt snabbt, vilket tydde på att man inte hade hittat rätt recept, något man lyckades med, när man presenterade Judge Judy. Det var den färgstarka karaktären, den hårda och frispråkiga domaren som gjorde hela serien och det var just detta som man inte hade lyckats hitta i de två försök som gjorts tidigare. Precis som i dessa försök så fanns tittarna där från dag ett men till skillnad mot de övriga två så ökade bara publiken allt eftersom serien fortsatte och har sedan dess haft en stor skara tittar som följer serien säsong efter säsong.

Vid 2011 hade tv-serien nominerats till priset Daytime Emmy Awards 14 år i rad utan att vinna en enda gång. Det skulle dröja fram tills 2013 innan programmet till sist fick det efterlängtade priset, i kategorin “Outstanding Legal/Courtroom Program”. Än är det inte slut, då man under 2015 skrev kontrakt fram tills 2020 med stjärnan, så har man nu ytterligare 3 år på sig att vinna ännu en Emmy. Frågan är bara hur många nomineringar som programmet ska få innan dagen då det läggs ner, för det kommer att läggas ner en vacker dag. Det blir oerhört svårt att hitta någon som kan ersätta stjärnan i programmet då det är just hon som gör hela serien!