Matt Lauer

Matt Lauer föddes den 30 december, 1957 i New York City i USA. Under sina studieår läste han på Ohio University men valde att hoppa av studierna för att istället fokusera på journalism. Under 1992 landade han ett kontrakt med NBC att vara värd för två tv-program tillsammans med några andra. Dessa program var Live at Five samt Today in New York. Två år senare landade han ett kontrakt som nyhetsankare för det populära tv-programmet Today Show, när han ersatte det tidigare ankaret Bryant Gumbel som värd vid sidan av Katie Couric.

Profil

Matthew Todd Lauer föddes som sagt den 30 december, 1957. Som 17 åring lämnade han New York för att börja studera på Ohio University. Efter fem års studier på universitetet och med endast fyra poäng från att ta examen, väljer Lauer att hoppa av studierna för att fokusera på journalism. Han hade lyckats landa en praktikplats på WOWK-TV i West Virginia. Risken han tog skulle betala sig då han ganska snabbt lyckades landa en roll som producent på tv-bolaget och bara ett år efter, stå som nyhetsreporter framför kameran.

Under 80-talet spenderade Lauer stora delar av sin tid framför kameran som nyhetsreporter, upp och ner längs östkusten i USA. Detta skulle till slut leda honom tillbaka till New York där han fick jobb som värd för en rad olika program där dessvärre inget av dem blev direkt långlivade.

Populär tv-profil

Det stora genombrottet skulle komma under slutet av 80-talet när han landade en roll som co-host till live talkshow programmet 9 Broadway Plaza där han etablerade sig själv som en av New Yorks publikvänligaste tv-profiler. Detta gjorde att tv-bolaget NBC fick upp ögonen för Lauer och dom skrev kontrakt med honom under 1992 där han skulle stå som co-host för 2 program Live at Five samt Today in New York. Det dröjde inte länge förrän han blev en återkommande gäst i några av tv-bolagets specialprogram, däribland Today at Night, The Tournament of Roses Parade samt Up for the Golden Globes. All denna framgång och efterfrågan gjorde att han landade rollen som co-host i det prestigefyllda Today Show, under 1994 då han ersatte Bryant Gumbel vid sidan av Katie Couric.

Today, eller Today Show som programmet också kallas, är ett amerikanskt nyhetsprogram som sänds varje morgon på tv-kanalen NBC. Första gången som programmet sändes var den 14 januari, 1952 och programmet var det första av sitt slag och lade grund för hela denna kategori av tv-program, inte bara i USA utan hela världen. Ursprungligen sändes programmet under två timmar på veckodagarna men efter framgångarna valde bolaget att utöka sändningstiden så att även lördagar och senare även söndagar inkluderades. Sedan under år 2000 utökades sändningstiden till tre timmar per dag, följt av en förlängning till fyra timmar efter ett beslut som togs 2007.

Todays dominans på denna marknad var total och det var inte förrän mot slutet av 80-talet som andra tv-bolag riktigt kunde mäta sig med NBC, däribland Good Morning America som producerades av ABC. Dessa två program har sedan dess tampats om förstaplatsen i tittarsiffror och Today får idag nöja sig med en andraplats bakom giganten Good Morning America.