Radiopratarens framgångar

Innan tv:n kom hade vi inget annat än radio som underhållning, på den tiden samlades familjen kring radion på kvällarna för att tillsammans lyssna på ett program. På samma sätt samlas vi idag framför familjens tv för att titta på favoritprogrammet tillsammans, radion fick lämna plats för tv:n när den väl kom. Men trots detta har radion hängt kvar och underhåller oss på ett sätt som tv inte kan, när vi kör bil eller förflyttar oss kommunalt är radio ett bra sällskap om man vill frångå de spellistor man har. Poddar har dock tagit över en hel del men det är svårt att ersätta den ursprungliga radion, det är som ett sällskap och rösten från radiovärden blir som en bekant trygghet. Samtidigt som industrin har kämpat med att följa med i den moderna världen så trycker de största radiovärdarna på om hur lite industrin faktiskt har förändrats genom åren, det är fortfarande samma principer som gäller.

Ett yrke att stanna i

Ett yrke att stanna i

Även om tv och poddar är det som tagit över mer och mer nu för tiden så är radioindustrin inte den värsta man kan röra sig inom, de radiovärdar som tjänar bäst i världen är inte direkt fattiga. De som ligger med på listan över högst betalda 2016 är alla medelåldersmän som har rört sig i andra medier också, startat egna klädmärken, skrivit böcker och varit värdar för tv-program. Men när det väl kommer till kritan så är det från just radioprogrammen de får sin huvudsakliga inkomst.

Välbetalda

Den som tjänar allra mest i denna bransch är Howard Stern, en man som är känd för att skapa kontroverser. Med en inkomst på $85 miljoner är det inte så konstigt att han förhandlade fram ett nytt 5 års kontrakt med Sirius XM Radio. Detsamma gäller den konservativa radioprataren Rush Limbaugh. han halkar in på en andra plats när det gäller inkomst, $79 miljoner fick honom att förlänga sitt samarbete med iHeartMedia. Ett mycket klokt val måste jag säga. Man kan inte riktigt påstå att nästa person på listan tjänar dåligt även fast det är ett hyfsat hopp, på $55 miljoner hittar vi Ryan Seacrest som även han arbetar för iheart.

Välbetalda

Sponsorer

Med löner som dessa förstår man varför de stannar kvar i yrket så länge och det är inte så konstigt att radiokanalerna vill ha dem med tanke på hur duktiga de är på sitt arbete. Men det är inte bara en vanlig lön från ett radiobolag det rör sig om, de allra största och populäraste radiovärdarna tjänar en bra slant från sponsorer. Tar man tillexempel de konservativa grupperna kan man finna Glenn Beck och Mark Levin, båda pratar för samma sak men de pratar för två helt olika grupper. I jakten på donationer och influenser betalar de tre största konservativa grupperna ut stora sponsorpengar till de mest populära värdarna. Dessa pengar ger företagen en variation av reklaminslag och omnämningar i programmen där värdarna kan hylla och ibland försvara grupperna, detta samtidigt som de uppmuntrar lyssnarna att donera.

Begränsade val

Som radiovärd kan man bara hoppas det är något faktiskt tycker om som man får promota, men det hänger lite på vad de är villiga att betala. Så klart kan det bli svårt att välja och vraka hur som helst, det gäller sponsorskap överallt. Till en början tar man det man kan få, men i takt med att man blir mer populär så är det lättare att ta sig vidare och få välja lite mer fritt över vad man egentligen vill tala för och inte. Som sponsor är det inte bara radiotid man köper heller, ofta får företaget synas på hemsidan och i appar.

Begränsade val

Det blir ett sätt att sälja in dessa produkter eller tjänster hos lyssnarna och det är alltid lättare att sälja något om man själv tycker bra om det.

I drömmarnas värld

Jag har alltid drömt om att bli radiopratare, men det är inte det lättaste yrket att ta sig in i. Skulle jag dock någon gång få chansen att ta mig an detta yrke så har jag redan klart för mig vilka sponsorer jag skulle kunna tänka mig, nu vet jag att man inte får välja men drömma kan man alltid göra. Med tanke på miljön skulle det handla om onlinesajter, detta då jag använder mig av nätet för det mesta. Först och främst skulle det bli sajten där jag beställer alla mina utlandsresor, Supersavertravel, och sedan skulle jag mer än gärna promota Mathem, en sajt som gjort min vardag mindre stressig. Till sist så är det underhållningen i min vardag, utmaningarna som OnlineGamesMMO eller PokerstarsCasino ger mig varje dag skulle jag mer än gärna rekommendera som ett avbrott i vardagen. Det är ganska enkla saker att jobba in i ett program och det är något som jag skulle kunna prata varmt om utan att göra mig till. Utmaningen för en del radiopratare att ibland lyckas få till de inläggen som krävs, men med de summor som sponsorerna betalar ut så känns förmodligen inte denna uppgift så jobbig alls.