Rush Limbaugh

Vi närmare oss slutet av 2016 och i samband med det har tidningen Forbes presenterat en lista på 100 kända personer som alla haft ett riktigt framgångsrikt år så här långt. Listan består av profiler från en rad olika områden så som musikbranschen, sporter av olika slag, tv och radio samt reality stjärnor.

Då Forbes är ett företag baserat i USA är det inte allt för otippat att vi hittar en mängd amerikanska profiler med i listan, men det är ju klart, vi i Sverige kanske inte skulle känna igen ansikten eller namn på individer från Asien, även om de tjänat bättre än några individer i USA. Därför valde jag att plocka ut namn från denna topp 100 lista, namn på profiler som förekommit i radio och tv och som tjänat ordentligt på sina framträdanden. I tidigare inlägg har jag skrivit om tv-profilen Dr Phil och radions värsting, Howard Stern. En annan radioprofil, som jag personligen vet väldigt lite om, men som enligt Forbes haft ett bra år är Rush Limbaugh och av den anledningen tänkte jag ta en djupdykning i hans liv och det gångna året.

Okänd profil utanför USA

Om Howard Stern är en känd profil både inom och utanför USA är Rush Limbaugh mer en profil som gjort sig känd nationellt än internationellt. Skulle du exempelvis fråga en grupp svenskar om de visste vem han var, skulle nog majoriteten inte veta varken vem han är eller vad han sysslar med, än mindre känna till hans radioprogram ”The Rush Limbaugh show

rush-590x250-copy

Limbaugh är som sagt en känd radioprofil i USA men också en författare och politisk kommentator. Hans första framträdande på radiovågorna skedde 1984 på KFBK, en radiostation belägen i Sacramento, Kalifornien. Programmet handlade om politik i kombination med att ta in samtal från lyssnare där dessa fick framföra sina åsikter och frågor. Fyra år senare började hans radioshow sändas nationellt i USA genom radiostationen WABC i New York City.

Idag är Limbaugh bosatt i Palm Beach, Florida, varifrån han sänder sitt program ”The Rush Limbaugh Show”. Enligt uppgifter publicerad i december 2015 i tidskriften Talkers Magazine så har showen en sammanlagd lyssnarskara på omkring 13,2 miljoner lyssnare varje vecka som alla lyssnar på showen i minst 5 minuter. Detta gör hans program till det radioprogram som har flest lyssnare i USA.

rushlimbaugh072815bbq

Utöver sitt jobb som radiovärd har Limbaugh också skrivit en rad böcker där hans två första böcker, ”The Way Things Ought to Be” som publicerades 1992 och “See, I Told You So” som publicerades året därpå, båda tog sig upp på bästsäljarlistan publicerad i New York Times. I böckerna och även under sina program kritiserar han ofta det liberala partiet i USA, deras politik och aktiva politiker. Hans ofantliga popularitet har gjort honom till en av de bäst betalda personerna i amerikanska media. Han skrev under 2008 på ett kontrakt som sträckte sig fram till i år, ett kontrakt som gav honom hela $400 miljoner. Tidigare i år skrev han på ett nytt kontrakt som kommer se honom sända ända fram till 2020. Under 2015 uppger Forbes att Limbaugh tjänat inte mindre än $79 miljoner, vilket gör honom till den elfte mest välbetalda kändis i världen.