Ryan Seacrest

Resan genom de bäst betalda tv-profilerna under 2016 fortsätter. Forbes har tagit en närmare titt på de 100 bäst betalda personerna under 2016, kända personer vill säga, däribland idrottare, skådespelare, radio- och tv-profiler samt artister. I denna blogg har jag beslutat mig för att gå igenom vilka de tio bäst betalda radio- och tv-profilerna var under det gångna året. Forbes har räknat från juni i fjol till juni i år och därefter sammanställt vad de olika personerna tjänat.

Jag har hitintills skrivit om Dr Phil som är den bäst betalda av alla följt av Howard Stern på en andraplats och Rush Limbaugh på tredje. Som fjärde bäst betalde tv-kändis har vi Ellen DeGeneres som under denna period drog in hela $75 miljoner, vilket motsvarar omkring 680 miljoner kronor. På femte plats hittar vi ett väldigt känt ansikte, i alla fall för dem som följer talangprogrammet American Idol. Jag syftar så klart på presentatören för programmet, Ryan Seacrest som under det gångna året dragit in $55 miljoner för sitt arbete i tv-rutan. För sitt arbete med American Idol har Seacrest nominerats till en Emmy Award men bara en nominering då han aldrig vann priset. Däremot lyckades han vinna en Emmy för sitt arbete som producent av tv-programmet Jamie Olivers Food Revolution

American Idol

Det var under 2002 som Seacrest blev erbjuden en plats i en nytt tv-program som kanalen Fox hade på gång. Det rörde sig om ett nytt realityprogram som skulle gå under namnet American Idol där Seacrest skulle stå som värd för programmet tillsammans med komikern Brian Dunkleman. Ryan tackade ja till erbjudandet och ganska omgående så visade det sig att American Idol skulle bli en stor succé, vilket gjorde Seacrest till ett namn som hela nationen nu kände till. Efter framgångarna från första säsongen valde Fox att förnya programmet för ytterligare 3 säsonger, men då enbart som Ryan som värd. Populariteten bara ökade och det dröjde inte länge förrän programmet hade 26 miljoner tittare varje vecka. Seacrest var nu inte enbart ett känt ansikte i USA utan i hela världen, då programmet även slagit igenom internationellt. Redan året efter inledande säsongen av American Idol gick Seacrest med på att stå som värd för en spin-off av Idol, kallat American Junior men som bara hölls en säsong. Syftet med Juniors var inte att kora en ensam vinnare, som i American Idol utan istället hitta 4-5 personer som tillsamman skulle bilda en musikgrupp.

Framgångarna med American Idol såg inget slut för Ryan som i juli 2009 skrev ett avtal med CKX för att fortsätta leda programmet. Avtalet gav amerikanen hela $45 miljoner, vilket också gjorde honom till en av de bäst betalda tv-profilerna i rutan just då. Kontraktet förnyades sedan ytterligare 2 gånger, först under 2012 då han skrev på för ytterligare två år, vilket gav honom $30 miljoner för att fortsätta som värd och andra gången under 2014 då han skrev på för ett år, med optionen om att förnya med ännu ett år. Efter dalande tittarsiffror valde nätverket att den 15:e säsongen skulle bli den sista, en säsong som tog slut i april, 2016.